Uitblinkers, boek 4
Uitblinkers, boek 4.
1. Zakelijke gegevens
De titel van het boek is ‘uitblinkers’.
De schrijver is Cees van Rosmalen en het boek heeft 200 bladzijden. De eerste druk was in 2008 en de uitgeverij is Hasselt – Amsterdam.
2. Samenvatting van het boek
Stefan en Jill, zitten allebei op dezelfde school, toevallig ook bij elkaar in de klas, maar kun je totaal niet met elkaar vergelijken. Ze zijn zo verschillend. Stefan is stoer en sterk en heeft altijd een grote bek. Ook krijgt die veel aandacht bij meisjes. Jill, heel dun en een heel onzeker meisje, die vaak gepest word op school. Zelfs in de winter droeg ze het liefste slippers. Alle voor haar voeten! Stefan heeft eigenlijk alleen z’n moeder nog. Met zijn vader heeft hij niet veel contact, ze hebben er ruzie mee. Zijn vader heeft een contact verbod vanwege huiselijk geweld. Op een dag komen Stefan en Jill toevallig tegen in een verpleegtehuis. Hier werkt Stefan, maar ook de moeder van Jill werkt daar als pedicure. Ze gaat vaak met haar moeder mee. Stefan werkt in de keuken om wat bij te verdienen, maar ook daar heeft die een grote mond en echt lak aan alles en iedereen. Stefan en Jill moesten niks van elkaar hebben. Ze hadden maar een hekel aan elkaar. Stefan vindt Jill maar een sprietje en Jill vindt Stefan een echte uitslover. Op school is Stefan altijd gemeen tegen haar. En ook Isa, Maaike en al die krengen doen gemeen tegen haar. Bah wat haat ze hen! Jill heeft een nicht Anouk. Hier kan ze heel goed mee totdat op een dag Anouk tegen haar zei dat ze haar vriendin niet is, maar alleen een nicht. Ze had helemaal niemand meer. Maar toch, brengt een oud vrouwtje die daar als patiënt is, genaamd Mevrouw Koppens, Stefan en Jill samen. Ze krijgen een hele goede band met elkaar. Omdat Stefan en Jill weten dat Mevrouw Koppens bijna nooit bezoek krijgt, gaan ze extra vaak naar haar toe. Stefan wil weten wie nou d’r familie is, dus besluit stiekem in Mevrouw Koppens dossiers te snuffelen. Hij komt erachter dat ze een neef heeft.
Jill besluit samen met Stefan hem te gaan bezoeken. Hij vertelt dat hij nog maar weinig contact met haar heeft en haar dus liever niet wil bezoeken. Daarna komen ze erachter dat een of andere Trudie, vroeger een hele goeie vriendin van Mevrouw Koppens was. Trudie is een non, dus ze besloten naar het klooster te gaan. Hier hadden ze ook niet veel bereikt want ze mocht niet weg uit het klooster omdat ze alle dagen al had verbruikt. Stefan’s vader zit ondertussen in de gevangenis en er zijn allerlei rechtszaken bezig. Hij is helemaal klaar met zijn vader en wil hem het liefst nooit meer zien! Bij Jill in huis is het altijd stil. Haar vader leest altijd de krant en haar moeder is in de keuken haar klanten helpen. Haar vader maakt altijd sollicitatiebrieven want hij is op zoek naar nieuw werk, maar durft de brieven nooit te versturen. Jill besluit om de brief stiekem op te sturen. Later krijgt hij bericht dat die is aangenomen! Iedereen in huis is hier erg trots op. Het gaat al veel beter met Jill nu, ze voelt zich goed nu Stefan veel met haar omgaat. Stefan doet niet meer gemeen en ze ouwehoeren nu veel. Ze steunen elkaar ook en smsen elkaar heel vaak, meestal om te vragen of Jill bij hem achter op de scooter naar het verpleegtehuis om naar Mevrouw Koppens te gaan. Helaas is zij overleden en gaan ze naar haar begrafenis. En op school zegt Stefan gewoon hoi en doet gewoon normaal tegen Jill. Ze is zo blij! Misschien werden ze toch wel een beetje verliefd op elkaar…..
3. Over de auteur
Cees van Roosmalen, geboren in 1953 en woont in Tilburg. Hier studeerde hij enkele jaren sociologie en filosofie. Helaas overleed hij in 2010, door een aangeboren spierziekte. Cees van Roosmalen schrijft vaak over eenzame kinderen die het moeilijk hebben met zichzelf en hun omgeving, die elkaar bewust pijn doen, die pesten. Hij zei in een interview in De Stem: ´Of mijn ziekte er iets mee te maken heeft? Ik weet het niet. Op de kleuterschool was ik al een zwak mannetje, toen werd ik wel eens gepest omdat ze wisten dat ik niks terug kon doen.´ Ik vind pesten verschrikkelijk, daarom schrijf ik er over en probeer mensen duidelijk te maken dat het kinderen veel pijn kan doen.
4. Over het boek
Op de voorkant van het boek staat een scooter/brommer. Deze is overduidelijk van Stefan want hij reed vaak op zijn oude brommertje en was er zuinig op. Het boek is eigenlijk niet echt aan iemand opgedragen.
In het boek zijn we eigenlijk op verschillende plaatsen. Vooral in het verpleegtehuis maar ook in de gevangenis en in het klooster.
In de gevangenis was de vader van Stefan voor een tijdje. Stefan ging hem een keer bezoeken. In het verpleegtehuis werkte Stefan maar werd daar later ontslagen omdat die een grote mond haat en zich niet aan de regels hield. In het klooster waren Jill en Stefan allebei, eigenlijk alleen maar om Mevrouw Koppens voort te helpen.
Het verhaal is eigenlijk allemaal vanuit Jill en Stefan geschreven.. Zij zijn het belangrijkste uit het boek.
Het boek heeft een open einde, want op het laatst worden ze misschien toch nog verliefd op elkaar. Maar dat is dus niet helemaal zeker!
5. Leeservaringen
Onderwerp
Het verhaal spreekt me wel erg aan, want het is echt verschrikkelijk hoe Jill zich in het begin van het verhaal voelt, ik had daar echt medelijden mee. Maar gelukkig gaat het later wel goed en sleept Stefan haar er wel door heen. Stefan was in het begin wel erg gemeen tegen Jill vond ik. Hij wilde stoer overkomen tegenover de anderen en noemde haar steeds ‘sprietje’. Ik ben door het verhaal wel aan het denken gezet, dat pesten echt zo erg kan zijn. ik zou het zelf ook niet bij iemand doen! Ik ben door het verhaal wel anders over het onderwerp gaan denken want iemand die word gepest voelt zich echt verschrikkelijk. Gelukkig weet ik zelf niet hoe het voelt want heb het nooit meegemaakt. Ik heb wel vaker over dit soort boeken gelezen. Maar deze vond ik wel het mooist van allemaal omdat ze je diep raakten.
Gebeurtenissen
Het verhaal bevat zeker genoeg gebeurtenissen zodat het blijft boeien. Het is nooit een keer saai in het boek geweest want er is altijd wel iets! Soms spannend en soms heel zielig. Er zit dus genoeg tempo in het verhaal. De gebeurtenissen kunnen echt gebeurt zijn dus ze zijn zeker geloofwaardig. Gelukkig heb ik dit zelf nooit meegemaakt, zoals ik al zei. Er zitten ook geen gebeurtenissen in het verhaal die ik graag zou willen meemaken, want het maakt je allemaal niet blij. Bijvoorbeeld je vader in de gevangenis… of een oud iemand van het verpleeghuis moeten missen omdat ze overlijd… en gepest worden! Allemaal verschrikkelijk!
Personages
De hoofdpersoon, Jill is sowieso wel iemand die voor je gaat leven. Je voelt je soms echt verdrietig omdat je zo erg met haar meeleeft. Ze heeft het in een bepaalde tijd echt moeilijk gehad, toen ze gepest werd. Stefan vond ik eerst gemeen, maar later werd het een hele lieve jongen en volgens mij werd het een beetje verliefd op Jill, terwijl hij eerst niks met haar te maken wou hebben. Het innerlijk van Jill is heel lief, maar ook erg onzeker. Dat was wel te merken aan hoe ze zich voelde. Ze huilde vaak op haar kamer, zodat niemand haar zag en ze zich niet hoefde te schamen. Je komt genoeg van iedereen te weten zodat je hun gedrag kan begrijpen, dat is wel fijn. Ik vind het onbegrijpelijk dat die vader van Stefan zo gemeen was tegen de moeder van Stefan, het is dus best terecht dat die nu in de gevangenis zit.
Bouw
De gebeurtenissen volgen elkaar logisch op. Daardoor maakt het het verhaal wel heel spannend op sommige momenten. Er zijn ook veel verhaallijnen, dit is absoluut niet storend. Ook zijn er terugblikken en tijdsprongen, dit maakt het verhaal juist wel weer leuk. Het is een plezierig slot omdat Jill eindelijk een keer gelukkig is! Ze is heel blij met Stefan en misschien vindt ze hem ook wel een beetje leuk..!
Taalgebruik
het verhaal was makkelijk te lezen, er zaten weinig tot geen moeilijke woorden in het verhaal. Het verhaal had wel veel beschrijvingen maar had geen gevolgen voor de leesbaarheid en het verteltempo, want dat was allemaal goed. Wel zitten er veel gesprekken in het verhaal, dat vind ik juist wel leuk om te lezen!
6. Verwerkingsopdracht
Beschrijf wat het probleem van de hoofdpersoon is, hoe deze in de loop van het verhaal verandert en hoe het staat met dit probleem aan het eind van het verhaal.
Jill’s probleem op het begin van het verhaal was dat ze gepest werd, door de jongens en vooral meiden uit haar klas. Stefan, een stoere jongen deed er ook aan mee. Ze noemden haar met z’n allen ‘Sprietje’, omdat ze zo dun is. Jill vond het allemaal zo erg maar durfde niet tegen hun allemaal in te gaan. Ze is hierdoor heel onzeker en vindt zichzelf verschrikkelijk lelijk. Het enigste wat ze mooi aan zichzelf vindt zijn haar voeten. Die zijn altijd mooi gevijld en haar teennagels mooi gelakt. Ze laat ze zien door vaak slippers te dragen. Ze houdt van schoenen kopen! Later in het boek krijgt ze een goede band met Stefan, omdat ze elkaar vaak tegen komen in het verpleegtehuis, raken ze met elkaar in contact. De meiden lijken hier wel jaloers op te zijn, dacht ze. Ze voelde zich al stukken beter en ging vaker met Stefan mee. Ze voelde zich veilig bij hem. Samen huilen, samen lachen, dat is wat ze deden. Stefan schaamt zich helemaal niet voor Jill op school, wat hij eerst wel heel erg deed. Stefan vindt Jill een leuk en aardig meisje! Helemaal op het laatst in het boek lijkt het net alsof Stefan Jill leuk begint te vinden, ten minste, zoiets zegt hij wel!
EINDE
Maak jouw eigen website met JouwWeb