de jongen in de gestreepte pyjama boek 1

De jongen in de gestreepte pyjama

1. Zakelijke gegevens

 

De titel van het boek is ‘De jongen in de gestreepte pyjama’.

De auteur is John Boyne en de uitgever: Arena Amsterdam.

Jaar van verschijnen: 2006

Dit boek heeft 55 bladzijden.

 

2. Samenvatting van het verhaal

Het verhaal speelt zich af in 1943 in Berlijn. Als de negenjarige Bruno op een dag uit school komt ziet hij het dienstmeisje, Maria, bezig op zijn kamer om zijn spullen in te pakken. Wanneer Bruno zijn moeder vraagt wat dat te betekenen heeft, vertelt zijn moeder dat hij, vader, moeder en zijn twaalfjarige zus Berlijn gaan verlaten omdat zijn vader promotie heeft. Zijn vader heeft heel belangrijk werk maar wat voor werk weet Bruno niet precies. Bruno is het niet met de verhuizing eens. Hij heeft het naar zijn zin in Berlijn en drie beste vrienden. Helaas moet Bruno afscheid nemen van zijn vriendjes en vertrekken naar het nieuwe huis ver weg van Berlijn, Oudwis. Bruno vindt de verhuizing spannend, maar als hij eenmaal is aangekomen valt het hem flink tegen. Hij heeft niemand om te spelen en het huis is lang niet zo groot als het huis in Berlijn. Alleen wanneer Bruno op zijn tenen gaat staan en zo door het raam van zijn kamer kijkt, ziet hij ver weg mensen en ook kinderen. Hij haalde Gretel er ook bij. Volgens haar is Bruno een hopeloos geval. Al deze mensen dragen gestreepte pyjama’s iets dat Bruno niet begrijpt. Het kwam niet in hun op dat het eigenlijk een concentratiekamp was. Wanneer Bruno zijn vader ernaar vraagt, zegt zijn vader dat het volgens hem helemaal geen mensen zijn. In Oudwis ontmoet Bruno een aantal nieuwe mensen: luitenant Kurt Kotler, een ondergeschikte van zijn vader van wie zijn moeder en zuster nogal gecharmeerd zijn, meneer Liszt de thuisonderwijzer en Pavel. Op een middag gaat Bruno op ontdekkingsreis. Hij loopt heel langs het hek tot hij op een gegeven moment een klein, mager jongetje in kleermakerszit aan de andere kant van het hek zit zitten. De jongen heet Shmuel, hij draagt een gestreepte pyjama. Bruno en Shmuel komen met elkaar in contact en dit is het begin van een bijzondere vriendschap. Shmuel vertelt Bruno dat het niet leuk is aan zijn kant van het hek. Bruno begrijpt daar niks van, hem werd altijd verteld dat ze het daar altijd goed voor elkaar hadden. Shmuel had vaak honger en daarom kwam Bruno vaak langs om Shmuel wat lekkers mee te brengen. Op een dag vertelt de vader van Bruno, Gretel en moeder dat Bruno, Gretel en moeder weer teruggaan naar Berlijn. Dit vindt Bruno helemaal niet leuk want dan ziet hij zijn beste vriend Shmuel nooit meer. Alleen vader zal achterblijven in Oudwis. Een paar dagen voordat Bruno weg zou gaan raakt Shmuel zijn vader kwijt. Wanneer Bruno weer langs Shmuel gaat, spreken ze met elkaar af dat Bruno een keer aan de andere kant van het hek komt. Bruno wil graag weten hoe het er aan de andere kant van het hek eruit ziet. Hij denkt nog steeds dat het daar erg leuk is en iedereen het naar zijn zin heeft. Bruno is weggelopen van huis zonder iets te zeggen aan zijn moeder en zus Gretel.

 

Hij gaat naar zijn beste vriend Shmuel. Shmuel heeft een extra gestreepte pyjama aan gedaan, zodat Bruno hem aan kan doen. Wanneer Bruno aan de andere kant van het hek is, gaan ze samen op zoek naar Shmuel’s vader. Als ze samen door het kamp lopen schrikt Bruno, hij had het zich heel anders voorgesteld. Hij zegt daarom ook dat hij beter maar naar huis kan gaan. Nog voor dat Shmuel daarop kan antwoorden komen er ineens soldaten aan die de mensen bij elkaar drijven en omsingelen. Bruno begon zich toch wel zorgen te maken omdat hij op tijd thuis moest zijn. Maar hij moest wel meelopen anders werden de soldaten boos. Met de stroom mensen mee liepen ze een gebouw binnen. Toen alle mensen in het gebouw waren en dus ook Bruno en Shmuel, werd er geschreeuwd dat ze hun pyjama uit moesten trekken. Alle lampen gingen uit en de deur werd gesloten, waardoor het heel donker werd in het gebouw. In die tussentijd zijn vader, moeder en Gretel ontzettend bezorgd om Bruno en zoeken overal naar hem. Ze vinden zijn kleren bij het hek van het kamp. Vader rent naar het gebouw waar alle mannen en Bruno en Shmuel in zitten en ook vergast worden. Hij begon heel hard te schreeuwen. Hij realiseerde zich dat hij zijn eigen zoon heeft vergast. Zijn vrouw en Gretel beseffen nu ook dat Bruno vergast is. Ze huilen van onmacht bij de kleren van Bruno bij het hek. Dit gebouw was dus een concentratiekamp waar alle joden werden vergast.

 

3. Over de Auteur

John Boyne, werd geboren in Dublin op 30 april 1971. Hij is schrijver en journalist. Hij studeerde Engelse literatuur aan de universiteit in Dublin en creatief schrijven aan de universiteit van Norwich. Toen hij studeerde in Dublin werd zijn eerste werk, korte verhalen, gepubliceerd. Na zijn studie verdiende John de kost met het werken in een boekhandel terwijl hij ’s avonds fanatiek bleef schrijven. In 2000 kwam zijn eerste roman ‘Thief of Time’ uit, de Nederlandse titel van het boek is: ‘Dief van de tijd’. John Bo yne heeft in totaal zes romans en een aantal korte verhalen geschreven. Zijn boeken zijn in 42 talen uitgegeven. Zijn bekendste boek de jongen in de gestreepte pyjama werd een bestseller en werd in 2006 gepubliceerd. Wereldwijd zijn er meer dan 5 miljoen exemplaren van verkocht. Het boek is inmiddels verfilmd (zie the boy in the striped pyjama), en kwam in Nederlandin januari 2009in de bioscopen. In 2008 verfilmde de regisseur Mark Herman het boek voor Miramax (Disney Studio’s). John Boyne geeft les in creatief schrijven aan de universiteit van Norwich en schrijft boekrecensies voor The Irish Times en The Irish Book Review.

 

 

4. Over het boek

Op de voorkant van het boek staat een gestreepte pyjama.

Deze illustratie heeft veel met het boek te maken, omdat Bruno (de hoofdpersoon) in contact komt met een jongentje (Shmuel) in het concentratiekamp, en in dat concentratiekamp draagt iedereen een gestreepte pyjama. Het verhaal speelt zich af in de 2e Wereldoorlog. Het boek ‘de jongen in de gestreepte pyjama’ is aan niemand voorgedragen. Het gezin van Bruno woont eerst in Berlijn, maar moet vanwege zijn vaders werk verhuizen naar ver weg van Berlijn, Oudwis.

Dit vindt Bruno niet leuk, maar maakt gauw vrienden met Shmuel.

Het verhaal speelt zich af in de tweede wereldoorlog in 1943. Het is een hij-perspectief. Het verhaal wordt verteld vanuit de situatie van Bruno. Bruno is de hoofdpersoon, en die is in het verhaal vergast, samen met Shmuel. Dus het verhaal heeft een gesloten einde.

 

5. Leeservaring

Onderwerp

Ik vind het boek heel boeiend om meer over te weten te komen. Het verhaal heeft mij een indruk gegeven op hoe het vroeger was en dat er een extreme Jodenhaat was. Joden waren de zondebok en werden voor alles beschuldigd. Ik had geen idee over wat er allemaal zou gebeuren in dit boek. Ik vind dat het boek heel goed en grondig wordt uitgewerkt want ze vertellen het precies zo zoals het in het echt ook zou kunnen gebeuren.

Gebeurtenissen

Het verhaal bevat meerdere gebeurtenissen zoals de dood van Bruno en Shmuel. Er zit genoeg tempo in het verhaal. Ik vind dat dit boek heel erg op de gebeurtenissen van de personen in gaat en wat minder over hun gevoelens. Maar dit is absoluut niet storend als je het boek leest. De gebeurtenissen zijn erg geloofwaardig want vroeger werden er in het echt ook joden vergast. Ik vind het heel erg wat de Duitsers allemaal bij de joden hebben gedaan. De gebeurtenissen zijn gelukkig voor mij zelf niet herkenbaar. Deze gebeurtenissen heb ik zelf niet meegemaakt en zou ik ook niet willen meemaken. In het boek staat eigenlijk geen een gebeurtenis die ik mee zou willen maken in mijn leven.

Personages

De hoofdpersoon is Bruno. Ik kan me redelijk goed verplaatsen in de gedachtewereld van hem. Hij heeft het er heel moeilijk mee om te verhuizen en zijn beste 3 vrienden achterlaten. Maar hij vindt in Oudwis weer een beste vriend, Shmuel. Hij wil graag bij Shmuel horen, en hij weet niet dat de pyjama’s met het kamp te maken hebben. Ik vind het een onbegrijpelijke beslissing dat Bruno mee gaat met Shmuel naar de andere kant van het hek om Shmuel te helpen met het zoeken naar zijn vader.

Bouw

De opbouw van het verhaal is in een chronologische volgorde geschreven. De gebeurtenissen volgen elkaar goed op. Ik vind het een heel spannend verhaal omdat ze heel veel dingen achter houden in het verhaal die je toch heel erg graag te weten wil komen. De verhaallijnen zijn goed met elkaar verbonden want de personages hebben allemaal met elkaar te maken. Het verhaal is makkelijk te lezen en heeft gesloten einde.

Taalgebruik

Ik vind het verhaal makkelijk om te lezen. Er komt geen grof taalgebruik in voor. Er zitten weinig moeilijke woorden in het verhaal. Er zitten wel veel dialogen in het verhaal, maar dat maakt het verhaal niet storend. Kortom, het boek ‘de jongen in de gestreepte pyjama’ is een leuk en spannend boek.

 

6. verwerkingsopdracht

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Alle joden kregen een Jodenster zodat iedereen kon zien wie een jood was. Bruno leert Shmuel kennen. Shmuel zit in het concentratiekamp en neemt Bruno mee om samen zijn vader te zoeken. Samen worden ze vergast in een gastkamer. Anne-Frank is ook een jood en is ook vergast in de in het concentratiekamp. Hitler was de baas van het concentratiekamp. Joden droegen in het concentratiekamp een gestreepte pyjama. Joden mochten in sommige plaatsen niet komen. Bijvoorbeeld in de bioscoop of in het park.